skola 1

Закључци са општинског састанка поводом заштите од насиља
Aутор текста Administrator   
среда, 12 јануар 2022 17:18
У среду, 15. децембра одржан је заједнички састанак представника: школа, полиције, тужилаштва, савета родитеља на тему заштите од насиља.
На састанку су обрађене три теме: Поступање школа у случајевима насиља; Улога родитеља у превенцији и интервенцији у случајевима насиља и сарадња школе са спољашном мрежом заштите ( са другим установама и институцијама).
1.Прву тему обрадила је Славојка Ђуровић, стручни сарадник у ОШ „Бранко Радичевић“ у Прибоју. Упознала је присутне са Протоколом поступања у случајевима насиља у школи као и са корацима у превенцији насиља. Навела је кораке који се предузимају у случају насиља, а који су предвиђени Протоколом, као и критеријуме за процену нивоа ризика у склсду са којом се доноси одлука о начину реаговања.
2.О улози родитеља у превенцији и интервенцији насиља говорила је Маријана Бјелић, педагог у ОШ „Вук Караџић“. Навела је начине превенције у сарадњи родитеља и школе и њен значај спречавањи смањењу броја случајева насиља. Отворена је дискусија о улози родитеља. Заједничким разговором и сугестијама дошло се до закључака да је важно ојачати партнерство родитеља са установом и са другим родитељима и успоставити поверење како би се заједнички спречило насиље међу децом. Наведене су могућности и различити начини за учешће родитеља у превенцији насиља у школи и локалној заједници.
Закључено је да би Општински савет родитеља требало да преузме кључну улогу на пољу превенције насиља, да креира програм рада са планираним активностима на тему заштите ученика од насиља, као и да креирају свој план укључивања у програме превенције и заштите деце/ученика и своје учешће у праћењу њихове примене у школи и локалној заједници. Општински савет родитеља треба да постане партнер у превенцији насиља и промоцији ненасилног понашања.
Такође је предложено да би требало основати, при општинској управи, саветовалиште за породичне и брачне односе као вид едукације родитеља. Закључено да школа има добру сарадњу са Центром за социјални рад, али да неки законски механизми морају бити измењени када је у питању реакција у случајевима породичног насиља, а све у циљу боље заштите деце.
3.Трећа тема –сарадња са спољашњом заштитном мрежом обрађена је кроз навођење мера и корака прецизираних у Протоколу. Присутне је са поступањима у случају укључиваља спољашње мреже упознала Љиљана Пророк, педагог у ОШ „Десанка Максимовић“. Навела је у којим случајевима и накоји начин се укључују друге институције (МУП, Центар за социјални рад, здравствене службе). Нагласила је да школе имају добру сарадњу са поменутим институцијама.
Утврђена су имена особа за контакт - представника сваке од наведених институција.
На крају састанка наведено је да ће Протокол за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно –васпитним установама бити доступан на сајту школе (погледајте у нашим школским документима).
 

Вакцинација

wpeuprava

Дуално образовање

dualno-baner

О нама

logo 

Школски документи

skolski dokumenti

Погледајте школске документе>>

 

Збирка примера

zbirka primera

Електронски часопис

casopis logo

Facebook

Контактирајте нас

kontakt

Телефон: 033/2452-087

E-mail: osvukpb@ptt.rs

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Линкови

Почетна
О школи
Електронски часопис
Контакт

Основна школа "Вук Караџић", Прибој. Израда сајта: Учасофт